restauratie rijksmonument 28499 Ulestraten

Deze boerderij uit omstreeks 1793 (althans destijds tot deze vorm getransformeerd) bestaat uit een woonhuis en een dwarsdeel-schuur die grenst aan een huisweide. Voorafgaand aan het definitief ontwerp zijn eerst alle niet historisch van belang zijnde delen van het bouwwerk gesloopt om zo tot een beeld te komen van historisch waardevolle elementen aanwezig in het pand. Verder zijn enkele aanbouwsels gesloopt. Om aan de wensen van de het huidige tijdperk te voldoen is een verbindend architectonisch element ontworpen die schuur en woning met elkaar linken en openheid en contact bied naar de weide. Op deze wijze vergroten we ook de lichtinval in de woning. Dit uit glas, staal en zink opgetrokken element gaat de functie van leef-keuken vervullen.
De dwarsdeel-schuur word aanvankelijk alleen constructief aangepakt en ontbrekende of beschadigde elementen zoals de poorten en spanten worden gerestaureerd. De woning echter word in zijn geheel gestript en van binnenuit voorzien van een op historische feiten gebaseerde indeling en constructie. De zolder word de nieuwe master-bedroom met een open en modern karakter met behoud en zichtbaarheid van oorspronkelijke delen.

Opdrachtmatig: V.O. / D.O / Omgevingsvergunning / Bouwvoorbereiding / Begeleiding Uitvoering

Ontwerp: 2009/10 / Uitvoering: 2013 FASE 1