TEFAF stand Maastricht Region 2009

opgaaf en uitgangspunten
Het uitgangspunt van dit concept is een uniforme uitraling creëeren die voor de bezoeker een duidelijk beeld van herkenning geeft van de regio. De betrokken partijen worden tekstueel vermeld en dit wordt opgenomen in het ontwerp van het geheel.
De stand is opgebouwd uit afzonderlijke elementen waardoor de flexibiliteit van het eventuele toekomstige gebruik ervan wordt verhoogd.
Door middel van flatscreen schermen is er ruimte voor individuele presentaties van de partijen.
Tijdens het vooronderzoek is gekozen voor een conceptuele benadering die geenszins probeert te concureren met het op de TEFAF getoonde design.

layout / plattegrond
De stand staat op een verhoging waardoor het gevoel van een separate ruimte versterkt wordt. Aan de voorzijde staat een meubel waar de TEFAF-editie van Chapeau! gepresenteerd ligt.
Aan de linkerzijde van de stand bevindt zich de opname studio van L1. Hier zullen onder andere interviews gemonteerd worden. Deze activiteiten zijn zichtbaar vanaf alle zijden van de stand, zodat er voortdurend iets gebeurd.
Vanuit de studio kijkt men uit op de ‘set’ waar de interviews worden afgenomen. Aan de rechterzijde van de stand bevindt zich de bar waar wijn en water geserveerd worden. Uiterst rechts de mogelijkheid voor kleinschalige opslag.

concept
In mijn denken over concept en vormgeving van de stand ben ik uit gegaan van de verbindende factor tussen de betrokken partijen: de Maastricht Region.
Streven is herkenbaarheid te willen creëren op wereldschaal, zodat de internationale TEFAF-bezoeker begrijpt en herkent waar we ons bevinden. Om letterlijk onze geografische positie aan te duiden, heb ik in dit concept gekozen voor het gebruik van de kaart van Europa. Deze heb ik in drie delen ‘gevouwen’ waardoor vloer, wand en plafond één geheel vormen, en een autonome uitstraling krijgen.
Wanneer men in de stand staat, begeeft men zich letterlijk midden in Europa. Door de regio te omlijnen met een fel rood contour springt deze meteen in het zicht.

Verder is de stand opgebouwd uit blokvormen. Deze lijken willekeurig geplaatst, maar elk blok draagt bij aan het vormen van het geheel. De blokken symboliseren de betrokken partijen als bouwstenen van de regio. Op elke steen staat dan ook een partij vermeld.

materiaalgebruik
Het uitgangspunt betreffende het materiaalgebruik luidt: lokaal en regionaal. De blokvormen worden gesneden uit schuimrubber afgewerkt met een speciale polyurethaan coating. Deze worden gemaakt door een atelier in Belgisch Limburg. De glazen studio wordt opgebouwd uit claryl, de meest heldere glassoort ter wereld, ontwikkeld door DSM.
De achterwand en het plafond zijn uitgevoerd in bedrukt textiel. De vloer wordt voorzien van bedrukte vloerbedekking.
Het gebruik van stoffering zorgt voor een luxe, warme uitstraling.

kleurstelling
Op de TEFAF worden onze zintuigen constant sterk geprikkeld. Om na bezoek van de kunsthallen onze ogen rust te gunnen heb ik gekozen voor rustgevende sepia-tonen.
Enkel het contour van de regio is gekleurd en vormt het watermerk van het geheel.

De Maastricht region stand is ontworpen voor een samenwerkingsverband bestaande uit; Chapeau! magazine, MECC Maastricht, Regio Branding Zuid, VVV, Provincie Limburg, Provincie Belgisch Limburg, Theater aan het Vrijthof, Opera Zuid, Universiteit Maastricht en het LSO. De stand is bedoeld als een netwerk en meeting point.

download: publicatie chapeau! magazine april/mei 2009